Kecel Május 1. tér 13.


T.G.-Virágdekor Ifjúsági Szálló és Kollégium


A T.G.-Virágdekor Ifjúsági szálló és Kollégium a város legszínvonalasabb, legfelszereltebb szálláshelye.A kollégium 134 férőhelyes. A 33 szobából 7 kétágyas, 10 háromágyas, 8 négyágyas, 3 hatágyas és 5 nyolcágyas. A szobákhoz szintenként közös fürdőszoba és WC tartozik. A wifi használata ingyenes!

Kényelmesen berendezett társalgó és TV szoba áll a vendégek rendelkezésére, ezen felül lehetőség van grill és bogrács ételek elkészítésére, aminek megszervezéséhez igény szerint segítséget nyújtunk.

 

 

 

Táborozás, osztálykirándulás és erdei iskolai program esetén a szállás  napi háromszori étkezéssel is kérhető. 

30 fő esetén 1 kísérő tanár számára a szállás ingyenes.

 

Az ifjúsági szálló 52 férőhelyes, amelyben 9 szoba (19 kétágyas, 2 háromágyas és 2 négyágyas) található. Minden szobához tartozik fürdőszoba, WC, televízió és hűtőszekrény. A wifi használata ingyenes!

A szállóhoz tartozik még egy 200 fő befogadására alkalmas konferenciaterem, amely tanácskozásoknak, értekezleteknek, bemutatóknak, összejöveteleknek adhat helyet. Korszerű technikai, multimédiás eszközök állnak az év minden napján az érdeklődők rendelkezésére. A terem előzetes egyeztetés alapján vehető igénybe.


Kétágyas szobák ára: 12600 Ft/éjszaka              Háromágyas szobák ára:18516Ft//éjszaka

 

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!

T.G.-Virágdekor Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium

6237 Kecel, Május 1. tér 13.

78/422-910      30/967-6978


www.viragdekor-kecel.sulinet.hu        e-mail: tgszallas@gmail.com

 

Látnivalók a térségben!

A város:

Kecel, a Dél-Alföld arany háromszögében

Kecel, e dinamikusan fejlődő kisváros a Duna-Tisza közén három történeti-néprajzi táj: a Kiskunság, a Bácska és a kalocsai Sárköz találkozásánál fekszik.

A három táj alapvetoen háromféle kultúra hatását teremtette meg, amelybol egy sokszínű keceli hagyomány, életforma formálódott az itt élőkben és közösségeikben. Az ide látogatók tapasztalhatják a keceli emberek barátságát, nyitottságát, csak itt élő szokásaikat.

A földrajzi adottságok mindhárom térségből mutatnak jellemzőket, értékeket, még ha azok éles határvonalak nélkül egymásba is ölelkeznek, így tárulkoznak ki a határt járó, a természet különlegességeit kutató ember előtt. Ha önök megkérdezik milyen értékeket emelnénk ki ajánlásul, a bőség zavarával küszködnénk:

A korszerű mezőgazdasági termelésben meghatározó ágazatot jelentenek hazánk legnagyobb összefüggő szőlőültetvényei. Itt szedik a világszerte keresett meggy nagy részét. Bormúzeum reprezentálja a keceli borkülönlegességeket.

Az utóbbi évtizedek szorgos munkájának eredményeként a zöldség, de különösen a virágkertészet európai rangra emelkedett, amelynek szakmai székhelye lett a T.G.-Virágdekor Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, ahol minden évben a hazai és a szomszédos országokból érkezett fiatalok mellett ezernyi felnőtt szerez korszerű szakmai felkészítést, bizonyítványt. A „virágok városának” csodálatosan szép bemutatása a Tavaszköszöntő Virágfesztivál, majd évzárása a Flóra Virágfesztivál.

A középkor természeti értékeit a hajdani betyárvilág hagyományait őrzi a két természetvédelmi terület: az Örjeg-Berekerdő és a Vörös Mocsár, amely nem utolsó sorban vadban is különlegesen gazdag vidék.

A kulturális értékek között Európában méreteiben és gyujteményeinek gazdagságában egyedülálló a Pintér Muvek Hadtörténeti Múzeum és Haditechnikai Park.

Sorolhatnánk az eseményeket, közöttük az Aratófesztivált, a lovas-, a technikai versenyeket, amelyekbol szinte minden hónapra jut Kecelen egy különleges, országos, figyelemre méltó rendezvény. Városunk így az év minden szakaszában gazdag programot kínál az ide látogató vendégeknek, családoknak.

Még nem szóltunk arról, hogy intézményeink gyűjteményei mellett szomszédságunkban van Kiskorös, Kalocsa, Kiskunhalas, Soltvadkert, ahová érdemes kirándulni.

T.G.-Virágdekor Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium 100 férőhelyes kollégiuma korszerű turistaszállóként is szolgál, ahol az ismert országos árak alatt várjuk kedves vendégeinket. A falusi vendéglátás legszebb hagyományait, értékeit szeretnénk megteremteni.

Tudja-e

Hogy ez a most 15 éves kisváros 10 ezer fős lakossága termeli meg és szedi le az ország meggy termésének nagy részét?

  • Hogy ez a most 10 éves kisváros 10 ezer fős lakossága műveli az ország szőlőterületének tekintélyes részét?
  • Hogy itt találja az Európában egyedülálló Hadtörténeti Múzeumot?
  • Hogy két természetvédelmi terület, az Örjeg – Berekerdő és a Vörös – Mocsár itt tekinthető meg?
  • Az 1802 – ben épült Szentháromság római katolikus templom klasszicista főoltárával, az 1981 – ben épült Szent Család római katolikus templom, és az 1992 – ben épült Evangéliumi Pünkösdi Közösség temploma – a két utóbbi az „ Arany Háromszög ” legmodernebb templomai – itt találhatók?
  • Itt látható Prokop Péter által 1946 – ban festett „ seccoja ”
  • A Művelődési Központ messziről felismerhető a falán található mozaikról melyet a világhírű művész: VICTOR VASARELY ajándékozott az itt élőknek?
  • Kecel a „szökőkutak ” városa is 6 szökőkútjával?
  • A helyi BÉKE VADÁSZTÁRSASÁG 1500 hektáron gazdálkodik és rendszeresen fogad Ausztriából, Németországból, Olaszországból, s az ország különböző részeiről vadászokat. Részt vett-e már a májusi őzbak vadászaton, s az őszi nyúl és fácánvadászaton?
  • A helyi Néprajzi Múzeumot ingyenesen látogathatja?

 


Berek-erdő 

 A 48 hektáros Berek-erdő nemrég még a Duna-Tisza közének mocsaras, lápos vidékeit jellemző magyar kőrises láperdők egyik szép példája volt, a rendszeres nyári aszályok azonban erősen rontják állapotát. A feltöltődés következtében helyenként már a tölgy-kőris-szil ligeterdő is megjelenik. Míg a felső koronaszintet a magyar kőris, a szürke nyár, a kocsányos tölgy, a vénicszil és a vadkörte, addig a cserjeszintet a varjútövis, a veresgyűrűsom, a kányabangita és a galagonya alkotja. A gyepszint különlegességei közé a fehér zászpa, a mocsári, a parti és a zsombéksás tartozik.Mivel az egykori lápréteket beerdősítették és a vadkárok megelőzésére magas elektromos kerítéssel vették körbe, nagy a valószínűsége annak, hogy a korábbi kékperjés láprétek tipikus védett növényei- az epergyöngyike, a tavaszi csillagvirág, a kornistárnics és a különböző orchideafajok- lassan eltűnnek, pedig a terület védetté nyilvánításakor még öt orchideafaj a vitézkosbornak például több száz tőből álló populációja- fordult itt elő. A sűrű erdőben a legnagyobb testű európai harkályféle, a fekete harkály is otthonra talált, mintegy bizonyságául, hogy a fészekodúját magas fatörzsekbe vájó, állandó madarunk az utóbbi időben az Alföldön is terjeszkedőben van.


Őrjeg (Látó-sziget)

A Kecel városától északra fekvő terület 1984 óta védett. Az Őrjeg területét egy 1996-os helyi rendelettel tovább növelték, így mára területe megközelíti a 275 hektárt.– Az Őrjeg szerves részét képezi a Látó-sziget, ezért gyakran mind a két elnevezést szívesen használják. Maga az Őrjeg a Duna negyedkor végi medervonulatát kísérő hatalmas mocsárvilág és turjánosok maradványa. Az őrjegi víz utánpótlását, nagyobb részt ma is a magasabban fekvő Homokhátságról kapja. Az „őrjeg” a lápos, mocsaras területek helyi elnevezése, öreg turjánt, turjánvidéket jelent. Nem véletlen, hogy az itt képződött tőzegvagyon kitermelése évtizedekig tartott. Ez az élőhelyek (láp-és mocsárrétek) elvesztését eredményezte. A Látó-sziget az Őrjeg hajdan kiterjedt mocsarai fölé emelkedik. A Bokorfüzesek, a laposabb részeken vízállásos semlyékek, zsombékosok és gyapjúsásosok borította vidék. Nedves rétjeit kaszálóként hasznosítják.

A mélyebben fekvő vízállásokat lebegő és gyökerező hínárvegetáció, valamint fajszegény nádasok jellemzik, ezután magas sásosok, mocsár- és láprétek, fűzlápok és kaszálók váltják egymást. Itt-ott kőris-éger láperdő, a magasabb helyeken homokpusztai növényzet díszlik. Az egész évben vizes, tocsogós tőzeges láprétek uralkodó növénye a kormos csáté, míg a pangó vizes lápokon, lápréteken a lápi sás tömeges. Az említést érdemlő növényfajok közé tartozik még az illatos hagyma, a nyár végén virító buglyos szegfű, az őszi vérfű, a gyíkvirág, a nyúlkömény, az ördögharaptafű és a kornistárnics.

A faj gazdag növényvilág számos védett és fokozottan védett állatfaj életfeltételeit teremti meg. Az Őrjeg ritka kisragadozója, az ember szeme elé ritkán kerülő, nagyon óvatos hermelin mellett molnárgörények és vidrák is előfordulnak errefelé. Madárvilága az élőhelyi változatosságok miatt rendkívül gazdag.

 

Duna-völgyi-főcsatorna menti mocsarak

A helyi védett terület a Kecel nyugati külterületi határán levő Vörös-mocsárhoz kapcsolódik. A védettségi határozat a Vörös-mocsárhoz és a Duna-völgyi Főcsatornához kapcsolódó területként említi. A 197 hektáros terület északi határa a Rekettye-bogárzói csatorna. Egykor az ország állóvizekben egyik leggazdagabb vidéke volt ez. A Kalocsai-sárközhöz közel eső területet keresztül-kasul behálózták a fokok, erek, posványok, kisebb-nagyobb tavak és természetes úton lefűződött folyóágak. Az ármentesítések előtt a területet évente kétszer-háromszor is elöntötte a víz. Az árvizek a Duna–Tisza közi Homokhátság löszös nyugati peremvidékéig nyomultak. Ennek a hajdani vízi világnak a maradványait hordozza a terület.

A területek védetté nyilvánításával természetes és viszonylag zavartalan kapcsolat jött létre az Őrjeg mentén. Az így kialakult ökológiai folyosó elsősorban a tavaszi és őszi madárvonulások idején tölt be fontos szerepet.

 

Császártöltés – Kecel Natúra Tanösvény

A Natúra Tőzegbánya Kft telephelyének területén kulturált környezetben az egykori bányatavakból kialakított horgásztó partján, kellemes séta közben ismerkedhetnek a látogatók a vízi és vízparti életközösségekkel, valamint a tőzegbányászat hazai történetével.

A tanösvény útvonala körbeöleli az itteni horgásztavakat. Az öt állomás játékos módon a vidrák életmódján keresztül mutatja be a mocsár élővilágának egy kis részletét. Kiránduló csoportoknak kínál ez a tanösvény kellemes kikapcsolódást. A vidra lesen kívül még horgászatra is lehetőség van.

 

Bekó kilátó (Rózsaberek tanösvény 4.)Erdészeti tanösvény

Az ösvényen tett kényelmes séta során nemes nyár, fiatal és idős kocsányos tölgy, valamint fehér nyár fafajú erdőkkel ismerkedhetünk meg. Élményeinket szemléletes tájékoztató táblák továbbá egy talajszelvény teszik még színesebbé.

 

 

Rózsaberek tanösvény

A Rózsaberek tanösvény az Őrjeg egyik leghosszabb tanösvénye: több, mint 5 km hosszú, ezáltal megfelel egy rövidebb túraútvonalnak.

A tanösvény a Kecel környéki tájhasználati módok bemutatását helyezi előtérbe a múlt emlékeit felidézve. Sétánk során tanúi lehetünk azoknak a mezőgazdasági hasznosítási formáknak, melyek az utóbbi kétszáz évben a homokvidéket átalakították: szántóföldi kultúrák, birkával járatott homoki legelők, magas művelési (kordonos) szőlőültetvények, továbbá telepített erdő ültetvények kísérik utunkat. A tanösvény utolsó harmada az Őrjeg területére vezet, ahol az Alföldre jellemző buja, vízjárta térség máig fennmaradt szépségeivel ismerhetjük meg. A tanösvény (zsombéksásos-rekettye füzes, vizenyős terület) neve egyben célzás az egykor vízben gazdagabb környezeti állapotra, mely egykor az itteni táját jellemezte. A Rózsaberek tanösvény első szakasza az erdészeti tanösvény útjával megegyezik, majd a Duna – völgyi- főcsatornával párhuzamosan halad.


Pintér Művek Hadtörténeti Múzeum

A park négy egymástól független kiállításból áll.

·      Fegyvermúzeum:

A kiállított fegyverek (maroklófegyverek, puskák, géppuskák, sportfegyverek) között megtalálható a Magyar Honvédségben rendszeresített kézifegyverek nagy része, sportpisztolyok, valamint Kádár János vadászfegyverei.

·      Tüzérmúzeum:

A kiállítás a magyar tüzérség eszközeit, öltözékeit mutatja be.

·      Makettház:

A makettházban sok száz különféle harci eszköz miniatűr másolata tekinthető meg.

·      Szobor és Haditechnikai park:

A múzeum talán leglátványosabb része a több mint 3 hektáron elterülő szabadtéri kiállítás és a kiállítást körülölelő szoborpark. Itt tekinthetők meg a Magyar Honvédségben használt különböző harci eszközök helyreállított darabjai.


Copyright © 2011. Study To Learn. All Rights Reserved.